Rákos lettem

10 (pofon)egyszerű tipp a rák megelőzésére

Egyszerű megoldások, szokások a megelőzésért

2016. június 20. - Rakoslettem.blog.hu
10 (pofon)egyszerű tipp a rák megelőzésére

A daganatos betegségek megelőzésének, kockázatuk csökkentésének számos módja van, a legtöbb egyszerűbb, mint hinnénk. Természetesen sokan annak ellenére is megbetegednek, hogy szinte semmit sem “csinálnak rosszul”, de kutatások szerint a daganatoknak legalább fele kontrollálható környezeti tényezőkhöz és szokásokhoz kötődik. 

Ügyeljünk a radonra!

A tüdőrák a vezető, halált okozó daganatos betegség számos országban, a radon pedig a második helyen áll a tüdőrák kiváltó okai között. De mi az a radon? A radon egy szagtalan, színtelen gáz mely az uránium bomlásából származik, bizony sokunk otthona alatt megtalálható a világ számos pontján.

radon_rakoslettem_blog_hu.jpg

Honnan tudhatjuk, hogy jelen van e radon gáz az otthonunkban? Vegyünk egy radon tesztert és mérjük meg! Ha az eredmény rossz, akkor van megoldás a semlegesítésére, ellenben ha tehetjük, akkor el is költözhetünk a biztonság kedvéért. 

A dohányzás mellőzése, a dohányfüst elkerülése! 

Nem jelent nagy meglepetést, a dohányzás bizony rákot okozhat. A dohányzás a legegyszerűbben elkerülhető kockázati tényező. Azért is jelentős faktor, mert nem csak a tüdőrák kialakulásában van szerepe, de más ráktípusokhoz is köthető.

dohanyzas_rakoslettem_blog_hu_1.jpg

Sohasem késő abbahagyni, amint megtettük, a szervezetünk elkezd regenerálódni, hagyjuk abba a dohányzást, minél előbb, annál jobb. Fontos látni, hogy a cigaretta mellett a szivarozás is okozhat rákot.

Sőt, már az is felmerült, hogy még a vizipipa használata is lehet rákkeltő. 

Napozzunk ésszel és időben vegyük észre a bőrelváltozásokat!

Csak az USA-ban évente több mint egymillió bőrrákos esetet regisztrálnak. A bőrrák a leggyakoribb ráktípus mind a férfiak, mind a nők körében. Ugyanakkor jó hír, hogy az egyik legkönnyebben megelőzhető daganatról van szó.

napozas_napkrem_rakoslettem_blog_hu.jpg

A legfontosabb az UV kitettségünk csökkentése, használjunk mindenkor napkrémet, a napozásunkat korlátozzuk a biztonságosabbnak tartott órákra. Az UV sugárzás azonban testünk olyan pontjain is okozhat bőrrákot, melyeket nem vagy alig ér a nap.

Figyeljünk oda anyajegyeinkre, ha szükséges akkor időben forduljunk orvoshoz. Nagyon fontos, hogy sokak szerint a napkrémek hatékonysága a melanóma elkerülésében még nem kellően bizonyított.

Zöldség és gyümölcsfogyasztás!

A kiegyensúlyozott étrendnek mindenképp része kell, hogy legyen a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás. Ezek a táplálékok nem csupán a daganatok, de egyéb betegségek, például szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenthetik.

zoldseg_gyomul_rak_ellen_rakoslettem_blog_hu.jpg

Ahogy mondják, együk meg a szivárvány minden színét, hogy megőrizzük egészségünket. Feltéve persze, hogy ezek a színek zöldségekből és gyümölcsökből állnak össze. Érdekes a dohányzás és a zöldség, gyümölcsfogyasztás összefüggése.

Aki valaha dohányzott, annak már jó eséllyel nagyobb a tüdőrák kockázata, mint azoknak, akik sohasem cigarettáztak. A jó hír azonban az, hogy a zöldségfogyasztás a dohányzás abbahagyása után is csökkentheti a kockázatot. 

Kerüljük, csökkentsük a vörös hús fogyasztását, mellőzzük a feldolgozott húsokat!

Több tanulmány is azt találta, hogy az állati zsiradékokban magas arányú étrend növeli egyes ráktípusok kialakulásának kockázat, elsősorban a vastagbélrákét. A vörös húsok és különösen a csomagolt, előre feldolgozott hústermékek jelentenek kockázatot.

voros_hus_fogyasztas_daganat_rakoslettem_blog_hu.jpg

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk (vörös)húst, viszont mint mindenben, ebben is az arányokon van a hangsúly. Illetve arról is egyre több tudásunk van, hogy a hús elkészítésének módja is sokat számít. Tudtad, hogy a sütés előtti pácolás önmagában is sokat tehet a karcinogén hatás csökkentéséért? Illetve lássunk még néhány praktikus tippet, mellyel a konyhában csökkenthejük a kockázatot!

Süssünk cseresznyével, sok antioxidánst tartalmaz! Adjunk a húshoz E vitamint! Készítsük húsételeinket fokhgymával. Süssünk olívaolajjal, fogyasszunk zöldteát étkezésünkhöz. Használjunk alternatív sütési módokat, úgymint forralás, párolás.

Edzzünk a daganatok elkerüléséért!

Tudtad, hogy amikor edzel, számos daganattípus kockázatát csökkented? Az American Institue for Cancer ajánlása szerint mindenkinek naponta legalább 30 percet kell(ene) edzenie! Nincs időd konditerembe járni? Nem baj, még az olyan fizikai tevékenységek is jótékony hatással vannak szervezetedre, mint például egy kis kertészkedés.

edzes_a_rak_ellen_rakoslettem_blog_hu.jpg

A vastagbélrák kockázatát például akár 40%-al is csökkentheti a rendszeres, napi szintű mozgás! Illetve azoknál is, akiknél már kialakult egyszer daganat, a testmozgás csökkentheti a kiújulás kockázatát! Szóval mozogjunk amennyit csak tudunk, az sem baj, ha egészen kevés az, ami belefér a napjainkba.

Tudjuk, hogy minek vagyunk kitéve otthon és a munkahelyünkön! 

Az otthonunkban és munkahelyünkön jelen lévő kemikáliák bizony növelhetik a rák kialakulásának kockázatát! Gondolkodtál már azon, hogy milyen vegyszereknek vagy kitéve otthon, különösen amikor takarítasz? Egy kutatás szerint több mint 216 vegyszer található  a takarító és kozmetikai szereinkben, melyek állatokban emlőrákot okoznak.

vegyszerek_es_a_rak_rakoslettem_blog_hu.jpg

Pánik helyett azonban használj kesztyűt amikor takarítasz illetve szellőztess alaposan bármilyen terméket használj is éppen. Tanuld meg olvasni, értelmezni a karcinogén kockázati jelzéseket!

Tudnod kell azonban, hogy a mindennapokban használt vegyszerek nagy része még nem lett vizsgálva rákkeltő hatásukat tekintve. A munkahelyed kapcsán pedig törvényi lehetőséged van arra, hogy megismerd azokat a vegyszereket és egyéb hatásokat, melyeknek ki vagy téve!

Limitáljuk alkoholfogyasztásunkat!

alkohol_es_a_rak_rakoslettem_blog_hu.jpg

A rendszeres alkoholfogyasztás növeli a rák kialakulásának kockázatát, ez már szinte közhely. Kutatások szerint azok a férfiak akik legalább két alkoholos italt isznak naponta, illetve azok a nők, akik legalább egy alkoholos italt fogyasztanak naponta jelentősen növelik a rák kialakulásának kockázatát. Van olyan kutatás, mely szerint minden 7-10 gramm alkohol napi fogyasztása akár 7-12%-al növeli egy daganat megjelenésének kockázatát.

Ismerjük meg családtagjaink, felmenőink kórtörténeteit! 

csaladfa_rak_rakoslettem_blog_hu.jpgA családunkban történt daganatos megbetegedésekről fontos tudnunk, fontos felmérnünk, kérdeznünk, utánajárnunk. Évről évre többet tudnak meg a kutatók a rákra való hajlam örökletes jellegéről. Kérdezz, kutass a családodban előfordult daganatos betegségekről! Kérdezz felmenőidről, rokonaidról, érdeklődj a szüleidtől, a közelebbi és távolabbi rokonaidtól! Fontos, hogy összeírd a felmerült daganattípusokat és konzultálj egy szakemberrel! 

Biztonságos szex!

Néhány évvel ezelőtt furcsának hathatott a gondolat, miszerint a biztonságos szex fontos a rák elkerülésében. Ma már azonban nem vitás, hogy a védekezés nem csupán a nemi betegségek elekerülése miatt fontos! A papillomavírus felelős a cervikális daganatok jelentős részéért.

biztonsagos_szex_es_a_rak_rakoslettem_blog_hu.jpg

A HPV több daganat típusért is felelős. 72%-át okozza a torok illetve feji daganatoknak, 91%-át az anális daganatoknak, 75%-át a vaginális daganatoknak, 63%-át a péniszrákoknak. A védekezés nagyban csökkenti a rák megjelenésének kockázatát, az immunizáció szintúgy. A gyerekeknek 10 és 12 éves kor között ajánlott a HPV oltás, de már 9 évesen is adható, sőt 26 éves korban sem késő.

Készült a verywell.com anyagainak felhasználásával, hivatkozások a tudományos publikációkra az eredeti cikk végén láthatóak. Képek: Google image search.

A bejegyzés trackback címe:

https://rakoslettem.blog.hu/api/trackback/id/tr668818002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása